DJ-levysoittimet

Valitse
Järjestä
1 Osumia "DJ-levysoittimet"
Suodatin ja lajitella

DJ-levysoittimet

Back to the roots – DJ-levysoittimet Electronic-Star.fi:llä

Ennen CD- ja MP3-aikakautta DJ-levysoitin oli DJ:n ykköstyökalu. DJ-levysoittimia on olemassa kolmella erilaisella vetotekniikalla: hihnavedolla, suoravedolla ja korkeavääntövedolla. Karkeasti jaotellen laitteet sopivat vastaavasti aloittelijoille, kokeneille harrastajille ja ammattilaisille. Hihnavetoisen DJ-levysoittimen levylautasen vääntö on matala ja laite soveltuu täten lähinnä kotikäyttöön. Suoraveto tarjoaa jo enemmän vääntöä, sopien hyvin pieniin tapahtumiin ja bileisiin. Korkean vääntömomentin vedolla varustetut DJ-levysoittimet vastaavat ammattilaistason haasteisiin ja ovat kotonaan yökerhoissa ja suurissa tapahtumissa.

Levysoitintekniikkaa

Siinä missä väännöllä viitataan voimaan, jolla levylautanen äänilevyä pyörittää, ovat pyörimisnopeus ja siitä riippuva äänenkorkeus (engl. pitch) mutkikkaampia käsitteitä. Yhtäältä tekniikan pitää huolehtia tasaisesta peruspyörimisnopeudesta, toisaalta äänenkorkeudelle tarvitaan joustava säätöalue eli ns. pitch-alue. Pitch-alue tarkoittaa käytännössä levyn pyörimisnopeuden alentamista tai nostamista niin että toisto saadaan säädettyä halutunlaiseksi tai kohdistettua toisen äänilähteen kanssa. DJ-levysoittimet tarjoavat erilaisia pitch-alueita jotka ilmoitetaan äänenkorkeuden enimmäismuutosta tarkoittavana prosenttilukuna. Soittimen tasosta riippuen pitch-alue on yleensä välillä ±10% – ±50%. Levyn pyörimisnopeus ilmoitetaan kierroksina minuutissa (RPM; engl. rounds per minute). Tavallisia pyörimisnopeuksia ovat 33 ja 45 RPM; joissain DJ-levysoittimissa voidaan valita myös käytännössä harvinainen 78 RPM nopeus. Kaikissa DJ-levysoittimissa on neulan hyppimistä ehkäisevä anti-skating –tekniikka, jonka tarkoituksena on tasata voimaa, jolla pyörivän levyn urat ohjaavat neulaa levyn keskipistettä kohti.

USB, vinyyli ja esivahvistin

Mikä oli ennen mahdotonta on nykyisin arkipäivää: äänilevyjen helppo digitalisointi USB-liitäntäisen, puolidigitaalisen DJ-levysoittimen avulla. Nämä laitteet käyttävät plug&play –tekniikkaa, jonka avulla PC- tai Mac-tietokoneen USB-porttiin kytketty DJ-levysoitin tunnistetaan ja asennetaan automaattisesti. Tällä tavoin voidaan vinyyliäänilevyt tallentaa MP3-muodossa tietokoneelle jopa alimman hintaluokan DJ-levysoittimilla. Toinen uutuus DJ-levysoitinosastollamme ovat stereoesivahvistimet. Esivahvistin muuttaa levysoittimen phono-signaalin linjatasoiseksi signaaliksi, mahdollistaen levysoittimen kytkemisen mihin tahansa DJ-miksauspöytään tai vahvistimeen.

Kirjaudu sisään
Anna tähän sähköpostiosoitteesi.
Anna vähintään 6 merkkiä.
Kirjaudu sisään
Anna tähän sähköpostiosoitteesi.
Anna vähintään 6 merkkiä.