14 päivän peruutusoikeus Ilmainen toimitus

Monitoimikoneet

Klarstein Bella Glass Bowl -lasikulho lisävaruste Bella 2G -yleiskoneeseen
Palautukset: -15%

Yleiskoneet – löydä itsellesi se oikea

Yleiskoneet nykyisessä muodossaan kehitettiin 1950-luvulla, ja siitä lähtien ne ovat jatkaneet voittokulkuaan keittiöissä ympäri maailman. Miksi näin on? Kuka tahansa, joka on vatkannut munanvalkuaisia, vaivannut taikinaa tai vaahdottanut kermaa käsin, voi vastata kysymykseen helposti. Yleiskone helpottaa työtaakkaa mutta säästää myös aikaa. Näin voi itse tiskata astioita tai jatkaa ruoanlaittoa sillä välin, kun kone hoitaa taikinan ja muut vastaavat hommat. Vuosien saatossa klassisen yleiskoneen kehitystyötä on jatkettu. Tuloksena on syntynyt yleiskonemalleja, jotka pystyvät paljon muuhunkin kuin sekoittamiseen ja vatkaamiseen. Tässä jutussa annetaan yleiskatsaus eri tyyppisistä keittiön apuvälineistä ja niiden monipuolisista toiminnoista. Samalla selviää, mikä laitteista sopii juuri itselle.

Millaisia yleiskoneita on olemassa?

Klassiset yleiskoneet kiinnostavat erityisesti leipomisen ystäviä. Näihin koneisiin kuuluvat yleensä vispilät, sekoittimet ja taikinakoukut, jotka voidaan tarvittaessa vaihtaa helposti. Mukana tulee ruostumattomasta teräksestä tai lasista valmistettu kulho. Ruoanlaitosta innostuneiden kannattaa myös harkita monitoimista yleiskonetta. Lisävarusteet, kuten mylly lihan, pastan tai keksien käsittelyyn tai tehosekoitin herkullisten smoothiejuomien ja keittojen valmistamiseen, laajentavat vaihtoehtoja ja toimintoja entisestään.

Lisävarusteet vain kytketään kiinni koneen kääntövarteen. On olemassa myös monitoimikoneita, jotka pystyvät muiden mainittujen toimintojen lisäksi kuumentamaan ja höyrystämään integroidun lieden ansiosta. Ruoan kypsentämiseen pystyvät yleiskoneet näyttävät samalta kuin sekoittimet. Niissä on iso ruostumattomasta teräksestä tehty kulho, jonka pohjaan yleensä kiinnittyvät terät ja sekoittimet.

Joihinkin malleihin voidaan liittää myös tarvittaessa höyrykeitin. Sen avulla voi valmistaa kokonaisen ja vähäkalorisen aterian nopeasti ja siististi. Ruoan kypsennykseen pystyvien yleiskonemallien lisäksi keittiökoneisiin kuuluvat myös niin sanotut monitoimikeittimet. Vaikka ne eivät pysty silppuamaan ruokaa, ne tarjoavat laajan valikoiman toimintoja ruoan kypsentämisestä leivontaan ja uppopaistamiseen sekä kuullottamiseen (sauté).

Mitä yleiskoneella pitäisi saada tehtyä?

Tarjolla on laaja valikoima eri malleja ja toimintoja klassista yleiskoneista kaiken taitaviin monitoimikoneisiin. Kysymykseen siitä, mitä yleiskoneella saa tehtyä, ei voi antaa yleistä vastausta, koska laitteen tulisi vastata pääasiassa kunkin käyttäjän henkilökohtaisiin tarpeisiin:

Soveltuu täydellisesti runsaaseen leivontaan

Jos yleiskonetta haluaa käyttää pääasiassa leivontaan, kulhon moottorin koko ja teho ovat välineistön lisäksi erityisen tärkeitä. Jotta kone pystyy käsittelemään kaikki ruoka-aineet munanvalkuaisista klassiseen kakkupohjaan ja leipätaikinaan, koneesta pitää löytyä vispilä, sekoitin ja taikinakoukku. Planetaarinen sekoitusliike pitää huolen siitä, että taikina sekoittuu hyvin, eikä jää kiinni kulhon reunoille. Kevyelle taikinalle riittää hyvin 300–500 watin tehoinen moottori, mutta kiinteämmät taikinat, kuten leivät ja pastat, vaativat mielellään 1 000–1 500 watin tehoisen yleiskoneen. Wattilukuja tarkastellessa kannattaa pitää mielessä, että luku ei kerro moottorin suorituskyvystä, vaan koneen energian kulutuksesta. Vaikka yleensä suurempi energian kulutus tarkoittaa myös isompaa moottoria, kannattaa aina kiinnittää huomiota sekoituskulhon kokoon. Useimmiten isolla kulholla ja tilavuudella varustettujen koneiden moottorit ovat myös tehokkaampia, jotta ne jaksavat työstää suuria määriä taikinaa.

Monitoimiapuri keittiöön

Jos haluat vaihtaa useita keittiökoneita kerralla yleiskoneeseen, laitteesta pitäisi löytyä sopivat lisävarusteet. Esimerkiksi pastan valmistukseen, lihan jauhamiseen ja herkullisten smoothiejuomien ja keittojen valmistukseen tarvitaan sekoituskupit, lihamylly ja sekoitin sekä vatkain. Jotta koneella voi jauhaa kovia aineksia, kuten jääkuutioita, koneen moottorin pitää olla teholtaan 1 000–1 500 wattia. Kunkin lisävarusteen kokoaminen ja purkaminen sekä irrottaminen pitäisi sujua helposti, jotta ne saadaan huolellisesti pestyä. Jos näiden toimintojen lisäksi haluaa valmistaa keittiökoneellaan lämpimiä ruokia, yleiskoneessa pitää olla kypsennystoiminto. Moottorin suorituskyvyn lisäksi tärkeää on myös lämmitysteho, jonka pitäisi olla 1 000 wattia nopean kypsentämisen ja höyrystämisen onnistumiseksi. Jotta höyrystäminen onnistuu vakaasti ja vähäkalorisesti, koneesta pitäisi löytyä höyrystämiseen tarkoitettu lisävaruste. Vielä yhden työvaiheen voi jättää välistä, jos valitsee koneeseen integroidun vaa'an.

Monipuoliset valmistustavat napin painalluksella

Nämä pienet monitaiturit eivät yleensä vapauta ruoanlaittajaa raaka-aineiden leikkaamisesta, mutta ne tarjoavat loputtomasti mahdollisuuksia ruoanvalmistukseen. Kun kyse on keittiökoneelle ehdottoman tärkeistä ominaisuuksista, kypsennystoimintoa ei tietenkään sovi unohtaa yhtenä hyvin tärkeistä monitoimikeittimien ominaisuuksista. Monitoimikeitin, jonka kuumennusteho on 800–1 000 wattia, pystyy mihin vain painekattilalla valmistamisesta ja höyrystämisestä paahtamiseen ja uppopaistamiseen, ja kuluttaa silti huomattavasti vähemmän energiaa kuin perinteinen liesi. Aloitusajastin on myös erityisen hyödyllinen toiminto, sillä sen avulla valittu käsittely suoritetaan automaattisesti haluttuun aikaan. Kokki itse voi herätä vaikkapa tuoreen leivän herkulliseen tuoksuun. Erityisesti kypsentävät monitoimikeittimet vaativat tarttumattoman pinnan, jotta mikään ei pala pohjaan. Se myös helpottaa koneen pesua huomattavasti, mutta jos haluaa säästää vielä enemmän aikaa, voi harkita ostavansa laitteen, joka pesee itsensä.

Lisää turvallisuutta ja mukavuutta

Mainittujen toimintojen lisäksi on olemassa joitakin toimintoja, jotka parantavat laitteen käsittelyä ja turvallisuutta:

  • Turvapiiri: Käyttöä varteen kannen tai säiliön pitää olla kiinnitettynä
  • Kulhon kansi tai roiskesuoja: Jotta keittiö pysyy puhtaana käytön aikana
  • Imukuppijalat: Jotta kone pysyy paikoillaan eikä lipsu
  • Pulse-toiminto: Herkkien raaka-aineiden käsittelyyn
  • Ajastin: Lopettaa automaattisesti valitun ajan kuluttua
  • Suoja ylikuumenemiselta: Pysäyttää koneen toiminnan, jos moottori kuumenee liikaa

Mikä on yleiskoneista parhain?

Keittiön yleiskoneita on monenlaisia. Se, mikä niistä sopii parhaiten itselle, riippuu täysin siitä, mihin konetta haluaa käyttää.

Klassinen yleiskone sopii kaikille, jotka tykkäävät leipoa usein. Hyvä esimerkki sellaisesta koneesta on Klarsteinin Bella Argentea. Se vaivaa, sekoittaa ja vatkaa 1 200 watin teholla ja kuudella eri nopeudella. Siinä on kestävä ruostumattomasta teräksestä valmistettu kulho, jonka tilavuus on 5,2 litraa tai jopa kaksi kiloa taikinaa. Kone on saatavilla kuudessa värissä ja kerää katseita keittiössä.

Niiden, jotka pitävät paljon ruoanlaitosta, mutta joilla ei ole vielä tarvittavia varusteita kuten lihamyllyä, tehosekoitinta tai muita vastaavia, kannattaa ostaa monitoiminen yleiskone. Esimerkiksi Klarsteinin Lucia Rossa sopii tähän tarkoitukseen hyvin. Sen 1 200 watin moottori pyörittää planetaarista liikettä käyttävää sekoitinta, tehosekoitinta ja myllylisäosaa, johon on saatavilla useita lisäosia lihan ja pastan käsittelyyn. Lucia on saatavilla myös eri väreissä – klassista sävyistä retroihin.

Niiden, jotka arvostavat myös kuumennustoimintoa kokonaisten aterioiden valmistamiseen, kannattaa valita Klarsteinin GradPrix-keittiökone. Se pystyy paljon muuhunkin sekoittamisen ja silppuamisen lisäksi. Koneen ruostumattomasta teräksestä valmistettu kulho on 2,5 litrainen, joten sillä saa valmistettua ateriat koko perheelle käyttämällä lisäosana saatavaa höyrykeitintä ja integroitua vaakaa. Tämä säästää tilaa, aikaa ja sähköä, mutta vähentää huomattavasti myös tiskin määrää.

Monitoimikeittimen ostaminen ei ole kannattavaa vain pataruokien ja hitaiden kypsennystapojen ystäville. Tämä yleiskone tarjoaa valtaisan valikoiman valmistustapoja, jotka kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa kuin liesi. Klarsteinin Hot Pot on todellinen monitaituri tässä kategoriassa. Koneessa on 23 eri tilaa, joihin kuuluvat kypsennys, höyrystäminen, uppopaistaminen, kuullotus (sauté), leivonta ja paahtaminen. Se myös helpottaa elämää, sillä koneesta löytyy itsensä pesemistoiminto, tarttumaton pinnoite ja ajastin. Koneen lämmityselementti on teholtaan 950 wattia, ja Hot Pot toimii 35:n ja 160 °C:n välillä. Sen tilavuus on viisi litraa, joten koko perheen saa ruokittua ongelmitta.

Ylös