14 päivän peruutusoikeus Ilmainen toimitus

Juoksumatot

Juoksumatot kotiin – säästä riippumaton ja tehokas

Haluaisitko juosta säästä ja pimeydestä riippumatta? Mikään ei ole sen helpompaa. Omalla juoksumatolla voit tehdä kestävyysharjoittelua periaatteessa milloin tahansa. Ilman keskeytyksiä – ilman tekosyitä – täysin huoletta ja nivelystävällisesti omassa kodissasi. Miksi nivelystävällisesti? Juoksumattojen pinta on tavallisesti tasainen. Lisäksi niissä on hellävaraisesta juoksusta huolehtiva jousitettu vaimennusjärjestelmä, joka kuuluu nykyisin juoksumattojen perusvarustukseen.

Monet mallit ovat nykyisin myös kokoontaitettavia, joten ne voidaan treenin jälkeen sujauttaa helposti sohvan alle, mikä on suuri etu verrattuna muihin cardio-laitteisiin. Esiasetetut harjoitteluohjelmat mahdollistavat yksilöllisen, personalisoidun ja vaihtelurikkaan juoksumattoharjoittelun. Siten jokainen juoksumatto tarjoaa erilaisia nopeustasoja ja kaltevuuksia, jotta treeni voidaan säätää kunkin juoksijan tarpeita palvelevaksi.

Juoksumaton edut

Juoksun edut yleisesti ja erityisesti juoksumattoharjoittelun edut ovat ilmeiset. Juoksu on kuulunut jo ihmisaikojen alusta asti päivittäiseen liikuntaamme ja on sen vuoksi myös hyvin suosittua. Juoksumattoharjoittelu ei tee poikkeusta. Lyhyen lämmittelyjuoksun jälkeen todellinen treeni voi alkaa.

Ulkojuoksuun verrattuna juoksumattoharjoittelulla on erilaisia terveydellisiä ja käytännöllisiä etuja:

  • Juoksua aina ja säistä riippumatta: Aamulla ennen töitä, lounastauolla etätyöpäivänä tai illalla, kun lapsi nukkuu. Joskus olemme päättäneet lähteä juoksemaan, mutta kun aurinko on laskeutunut tai sadekuuro yllättää, motivaatio on kateissa. Jos sinulla on oma juoksumatto, voit treenata ajasta riippumatta, ilman turhia matkoja treenipaikalle, kuivana ja turvallisesti. Aina kun sinulle sopii.

  • Kestävyyden ja nopeuden kontrolloitua parantamista ja edistysaskelten mittaamista: Meillä kaikilla on treenitavoite, oli se sitten tietty matka, ennätysaika tai yleinen hyvinvointi. Tyypilliset harjoitteluarvot, kuten nopeus, kaltevuus ja syke, jotka löytyvät jokaisesta laadukkaasta juoksumatosta, ovat osa menestyksekästä juoksumattoharjoittelua, ja ne tulee säätää tietoisesti ennen jokaista harjoittelua.

  • Juokse mukavasti ilman allergioita: Se on meille tuttua. Niin ihanaa kuin se onkin juosta luonnossa keväällä tai kesällä, se voi olla kuitenkin todella raskasta. Kun siitepölyt lentävät ilmojen halki, lämpötila on liian korkea kevyeen juoksuun tai maa on liian mutainen edellispäivän sateen seurauksena, juoksusta on usein vaikeaa nauttia täysin siemauksin. Kotona juokseminen on miellyttävämpi ja mukavampi vaihtoehto.

  • Terveydellisiä etuja juoksemisesta: Juoksuharjoittelu on monin puolin eduksi. Se parantaa kuntoa ja vahvistaa lihaksia – etupäässä alempia lihasryhmiä – ja vaikuttaa ennaltaehkäisevästi selkäkipuja vastaan. Jousitetun vaimennuksen ansiosta juoksumatot ovat nivelystävällisempiä kuin ulkona harjoittelu.

Löydä sopiva juoksumatto

Monet erilaiset mallit tekevät sopivan juoksumaton etsimisestä vaikeaa. Juoksijan tasosta ja treenitavoitteesta riippuen myös luotettavan juoksumaton vaatimukset vaihtelevat. Mitä varusteita tai teknisiä ominaisuuksia juoksumatollani tulisi olla? Nämä kysymykset tulee selvittää ehdottomasti ennen ostoa. Tiedämme, miten vaikeaa ja sekavaa tällaisen tutkimuksen teko voi olla ja esitämme mielellämme suosituksia ja vinkkejä:

  • Aloittelijoille: Aloittelijoille, etupäässä käveleville tai kevyttä hölkkää harrastaville ja juoksumattoa vain silloin tällöin yksin käyttäville harjoittelijoille sopivat helposti käytettävät ja edulliset aloittelijan mallit. Tälle käyttäjäryhmälle riittää juoksumatto, jonka moottorin teho on korkeintaan 1,5 hv, jossa on n. viisi juoksuohjelmaa, 10 km/h nopeus ja 120 cm pitkä ja 45 cm leveä juoksupinta. Suppeamman toimintovalikoiman – ammattilaisjuoksumattoon verrattuna – vuoksi myös kustannukset ovat huomattavasti pienemmät. Erinomaisen aloittelijan juoksumaton saa jo 400 eurolla.

  • Juoksun harrastajille: Jos juokset säännöllisesti ja intensiivisesti, tarvitset yleensä puoliammattimaisen varustuksen ja voit harkita hinnaltaan keskiluokkaista juoksumattoa. Suosittelemme tähän tarkoitukseen vahvempaa moottoria, jonka teho on korkeintaan 3 hv, ja laadukasta varustusta, johon kuuluu riittävä laskutila, USB- ja audio-liitäntä ja/tai tablettipidike. Näiden juoksumattojen maksimaalinen nopeus tulisi olla n. 18 km/h. Jotta juokseminen olisi mukavaa ja turvallista, suosittelemme vähintään 50 cm leveää ja 140 cm pitkää juoksupintaa. Tällaisen juoksumaton kohtuullinen hinta on 800 €.

  • Edistyneille: Ammattilaisille ja edistyneille juoksijoille tarkoitettujen juoksumattojen tulee olla intensiivisen käytön vuoksi todella hyvän laatuisia, ja niissä tulee olla kattavat toiminnot. Sen vuoksi suosittelemme vähintään 4 hv:n moottoritehoa ja vähintään 20 km/h nopeutta. Edistyneiden juoksijoiden intervallijuoksun tai progressiivisen juoksun nopean tempon vuoksi askeleen pituus on tietysti myös pidempi kuin aloittelevilla juoksijoilla. Juoksumaton koon tulee olla myös sen mukainen: vähintään 150 cm pitkä ja 55 cm leveä. Edistyneessä juoksuharjoittelussa rinne- tai vuoristojuoksut ovat olennaisia, minkä vuoksi ammattilaisjuoksumatoissa tulee aina olla mahdollisuus 15 %:n motorisoituun kaltevuuden säätöön. Ja viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä: intensiiviseen käyttöön tarkoitetuissa laitteissa kannattaa kiinnittää huomiota nivelystävälliseen ja joustavaan iskunvaimennukseen. Korkealaatuiset ammattilaisjuoksumatot maksavat yli 1000 €.

Mikä on tärkeää juoksumaton ostossa, ja mihin pitää kiinnittää huomiota?

Useat tekijät vaikuttavat mukavaan ja täsmälliseen juoksumattoharjoitteluun. Moottoritehon (hv), juoksupinnan, vaimennuksen, vakauden, tuulettimen ja intensiteettiä lisäävien toimintojen, kuten kaltevuuden tai suuren harjoitteluohjelmavalikoiman, lisäksi tilaa säästävät ratkaisut, kuten taitettavat juoksumatot, ovat myös ratkaisevia argumentteja ostopäätöksessä. Tärkeimmät kriteerit on esitelty juoksumatto-oppaassa.

Lisäksi suosittelemme sanastoamme, jossa on esitelty ja selitetty kaikki tärkeät termit urheilua ja harjoittelua koskien.

Myös mielenkiintoista:

Koti & Keittiö, Puutarha & Retkeily, Sound & Light, HiFi & TV, Kuntoilu & terveys, Kestävyysharjoittelu, Kuntopyörät, Crosstrainerit, Soutulaitteet

Ylös