Vauvan turvaistuin & rattaat

Lasten turvaistuin ja rattaat: turvalliset, käytännölliset ja toiminnalliset

Olipa kyse automatkasta isovanhempien luokse tai perheen yhteisestä kävelyretkestä, pienet lapset haluavat matkustaa yhtä turvallisesti ja mukavasti kuin isommatkin perheenjäsenet. Korkealaatuisella lasten autoistuimella ja hyvillä lastenrattailla se ei ole ongelma. Jotta valinnan teko olisi helpompaa, esittelemme sinulle seuraavassa tärkeimmät päätöksentekokriteerit.

Lasten turvaistuin: mitä pitää ottaa huomioon?

Jokainen lasten turvaistuin on määrätty tiettyyn luokkaan. Klassinen luokittelu alkaa luokasta 0: Tässä on kyse vauvan turvaistuimesta, joka on kaukalonmuotoinen ja asennetaan selkä menosuuntaan. Sitä voidaan käyttää kymmenen kilon painoon asti. Luokka 0+ on samankaltainen, mutta siihen kuuluvat istuimet soveltuvat 13 kilon painoon asti. Luokan I turvaistuimet on tarkoitettu 9–18 kg painaville lapsille. Voit valita istuimen, jossa lapsi katsoo menosuuntaan, tai mallin jossa lapsen selkä on menosuuntaan. Luokan II turvaistuimet ovat puolestaan istuinkorokkeita, jotka ovat huomattavasti kompaktimpia. Näitä istuimia on tarjolla sekä selkänojalla että ilman. Lapsesi voi käyttää sitä esikoulu- ja kouluikäiseksi asti, sillä sen painorajoitus on 25 kg. Sitten on vielä luokka III. Tämän luokan istuinkorokkeet sopivat 22–36 kg painaville lapsille, mikä vastaa noin 7–12 ikävuotta. Jos haluat ostaa lasten turvaistuimen, kiinnitä siis huomio tarvittavaan luokkaan.

Vauvanvaunut vai mieluummin rattaat?

Jos suunnittelet lastenvaunujen ostoa, voit valita monien erilaisten mallien välillä. Alkuajaksi on tarjolla vauvanvaunuja, joissa vauvasi voi maata mukavasti. Joihinkin malleihin voit kiinnittää jopa vauvan turvakaukalon. Lisävarusteet, kuten iskunvaimentimet pyörissä tai tilava tavarakori helpottavat liikkeelläoloa vauvan kanssa. Jos valitset yhdistelmävaunut, sen mukana tulee useimmiten sekä kantokoppa että istuinosa, joten vaunut kasvavat niin sanotusti lapsen mukana. Kun lapsesi voi istua itse, voit vaihtaa kantokopan istuinosaan. Rattaat ovat huomattavasti kompaktimmat, tilaa säästävämmät ja ketterämmät. Ne sopivat noin kuuden kuukauden ikäisille ja sitä vanhemmille vauvoille, ja niissä on usein säädettävä selkänoja. Vaihtoehtoisesti voit valita myös yhdistelmämallin. Se tarjoaa enemmän mukavuutta ja paremman jousituksen kuin pelkät rattaat. Sekä rattaat että yhdistelmärattaat on tarkoitettu vauvoille, jotka osaavat istua.

Tärkeimmät seikat lasten turvaistuinta ja lastenvaunuja ostaessa

Ikä, paino ja käyttötarkoitus ovat tärkeimmät kriteerit valintaa tehdessä. Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin myös laatu. Varmista siis, vastaako haluamasi tuote ajankohtaisia turvallisuusmääräyksiä, ja että se on varustettu turvamerkillä. Mitä tulee ulkonäköön: voit valita itseäsi miellyttävän mallin, sillä nykyisin kaikki designit ovat niin kauniita!

Usein kysytyt kysymykset

Mitä varusteita vauvanvaunuissa tulisi olla?

Tarvitset patjan, joka ei ole liian pehmeä, kosteussuojan, lakanan, lämpöpussin ja parhaassa tapauksessa lampaantaljan.

Mikä on i-Size lastenistuin?

Kyse on lasten autoistuimesta, joka vastaa vuonna 2013 voimaa tullutta normia ECE R129. Siinä luokitus ei tapahdu enää painon, vaan pituuden mukaan. Vanha normi ECE R44 (painoluokitus) on silti edelleen voimassa.

Miten pidän vauvani lämpimänä vauvan turvakaukalossa?

On olemassa erityisiä peitteitä, joissa on aukot turvavöitä varten.
Kirjaudu sisään
Anna tähän sähköpostiosoitteesi.
Anna vähintään 6 merkkiä.
Kirjaudu sisään
Anna tähän sähköpostiosoitteesi.
Anna vähintään 6 merkkiä.