14 päivän peruutusoikeus Ilmainen toimitus

Raclette-grillit


Raclette-grilli – kulinaarinen juusto- ja grillinautinto iloiseen ja seuralliseen ruokailuun

Kuumaa, sulanutta ja grillattua: juusto ei tarjoa kulinaarisia nautintoja ainoastaan erilaisilla lajeillaan, vaan myös valmistustavoillaan, kuten raclettella. Raclette ja sen ihanasti sulattamat juustot kuuluvat grillauksen ohella suosituimpiin ruokiin, etenkin kun halutaan ruokailla mukavasti tai juhlallisesti seurallisessa ilmapiirissä.

Raclette-grilli – raclette-uuni ja -grilli samassa modernissa pöytälaitteessa

Raclette-grilli on moderni pöytälaite, joka muuntaa luovimmatkin raclette- ja grillireseptit vastustamattomiksi herkuiksi luoden samalla yhteisöllisen rituaalin ja lämpimän tunnelman. Raclette-grillejä on erilaisia malleja, ja niissä on mitä mielenkiintoisempia toimintoja, jotka tekevät seurallisesta ruokailusta vaihtelurikasta ja kiehtovaa. Raclette on sveitsiläinen kansallisruoka, jonka pitkät perinteet juontavat juurensa vanhojen luostarikirjoitusten mukaan keskiajalle, jolloin siitä käytettiin nimitystä "Bratchäs" (paistettu juusto). Alkuperäinen raclette-perinne on peräisin Sveitsin Valais'sta, jossa nuotiolle laitettiin puoli pyörää täysrasvaista juustoa niin, että se alkoi sulaa hennosti grillaantuen ja savustuen samalla. Juustopyörän sulanut osa kaavittiin pois ja tarjoiltiin leivän ja muiden ruokien kanssa. Nimi raclette on peräisin ranskan kielen sanasta "racler" (kaapia).

Nykyisin juustoa sulatetaan lämmönlähteen alla ja yhdistetään monenlaisiin herkkuihin sähköisellä, pöydälle asetettavalla raclette-uunilla. Siten raclette-perinne on löytänyt tiensä nuotiolta yhä useampaan ruokailuhuoneeseen, ja raclette on suosittu ja seurallinen ruoka erilaisissa tilanteissa, kuten perhejuhlissa, ystävien illanistujaisissa tai uuden vuoden aattona. Tämän kaltaiset modernit pöytälaitteet yhdistävät raclette-uunin ja niin sanotun raclette-grillin, ja nauttii todella suurta suosiota.

Raclette-grilli avaa monia mahdollisuuksia. Se mahdollistaa grillauksen sisätiloissa suoraan pöydän ääressä sekä grillilihan, -kalan ja -vihannesten samanaikaisen ja erillisen valmistuksen juustoruokien ohella. Jos seurueessa on henkilöitä, jotka eivät voi syödä maidosta valmistettua juustoa esimerkiksi laktoosi-intoleranssin tai vegaanisen ruokavalion vuoksi, he voivat valmistaa grillitasolla itselleen mieluisia ruokia.

Raclette-grillin rakenne, toiminta ja teho

Raclette-grilli on avoin pöytälaite, joka kuumenee sähköllä. Raclette-grilli koostuu yleensä kahdesta eri tasosta. Ylempi taso on avoin grillilevy. Alempi taso on välikkö, johon juustolla ja muilla aineksilla täytetyt raclette-pannut voidaan asettaa. Ylemmän tason alla sijaitsevat vastukset, kuten lämpöpatterit tai lämpöspiraalit. Ne kuumentavat grillilevyn alhaalta käsin ja säteilevät lämpöä välikköön sijoitetuille raclette-pannuille ylhäältä käsin niin, että juusto sulaa gratinoiden samalla juuston alle laitetut herkut.

Raclette-grillin teho on korkeintaan 1500 wattia. Raclette-grillien keskimääräinen teho on 1200 wattia. On myös olemassa pieniä malleja, joissa on pienempi teho, esimerkiksi 600 wattia. Mitä isompi raclette-grilli on ja mitä enemmän toimintoja siinä on, sitä korkeampi teho laitteessa pitää olla, jotta se kuumentaa ja valmistaa ihanteellisesti sekä laitteen päällä kypsenevät grilliherkut että raclette-pannut.

Vastukset sekä laitteen rakenne huolehtivat tasapuolisesta lämmön muodostumisesta. Lämpötilaa voidaan säätää tarpeen mukaan lämpötilansäätimestä. Grillilevy on luonnonkiveä tai pinnoitettua metallia. Luonnonkivisissä, kuten graniittisissa, grillilevyissä on erityisiä etuja ja ominaisuuksia, kuten esimerkiksi kiven korkea lämmönvarauskyky. Jopa laitteen sammuttamisen jälkeen luonnonkivi säteilee yhä lämpöä ja kypsentää grillattavia herkkuja tai pitää ne lämpimänä. Kivilevyt lämpenevät kuitenkin hitaammin kuin metallilevyt.

Kivellä grillaaminen mahdollistaa öljyttömän ja rasvattoman lihan, kalan ja vihannesten grillaamisen, mikä takaa vähäkalorisen, ravintoaineille hellävaraisen ja terveellisen valmistustavan. Luonnonkivilevyt ovat myös makuneutraaleja. Kaikki luonnonkivellä grillattavat elintarvikkeet säilyttävät luonnollisen makunsa. Lisäksi kivilevyt ovat todella kestäviä, niin että lihan leikkaaminen terävällä vetisellä tai vartaiden käsittely levyn päällä ei aiheuta naarmuja tai vahinkoja kivelle. Jotkut mallit tarjoavat kivi- ja metallilevyn yhdistelmän tai vaihdettavia metalli- ja kivilevyjä eri käyttötarkoituksiin.

Juuston sulatusta, grillausta ja pannuruokia – raclette-grillin variaatiot

Nautinnollista grilli- ja raclette-ateriasta voi tehdä monipuolisen, sillä raclette-grillejä on erilaisia. On olemassa moderneja raclette-grillejä, kuten esim. Appenzell Raclette -uuni, jotka sulattavat juuston alkuperäiseen tapaan kokonaisena palana siivujen sijaan – klassikko, joka muodostaa jokaisen seurallisen raclette-illallisen kohokohdan. Kokonainen juusto asetetaan pidikkeeseen, jonka yläpuolella oleva kuumennin hoitaa sulattamisen. Kun ylin kerros on sulanut ja grillaantunut kullankeltaiseksi ja muodostanut hennon rapean kerroksen, se voidaan kaapia pois ja tarjoilla vieraille lisukkeiden kera. Tässä mallissa grillataan vain juustoa, sillä laitteessa ei ole tavanomaista grilliä muiden ruokien grillaamista varten.

Raclette-grillejä, joissa on raclette-uuni ja erillinen grilli, on saatavilla eri muotoisina, kokoisina, näköisinä ja ennen kaikkea erilaisilla toiminnoilla. Siten raclette-grillissä voi olla useamman, juustolle tarkoitetun raclette-pannun lisäksi myös pinnoitetusta metallista valmistettu grillilevy, jossa on parilla-urat tyypillistä grilliraidoitusta varten ja lisäksi myös luonnonkivilevy, kuten esimerkiksi Klarstein Chateaubriand -raclette-grillissä. Raclette-grilli voi kutsua myös fonduen ääreen, sillä jotkin mallit on varustettu myös fondue-padalla ja avaavat siten ovet myös muille aterioille. Näissä malleissa voi grillin ohella valmistaa liemi- tai juustofondueta.

Metallilevyjen etuna on materiaalin muotoiltavuus. Levyihin voidaan integroida tietyn kokoisia ja muotoisia syvennyksiä ja saatavilla onkin mitä erilaisempia grillilevyjä. On olemassa raclette-grillejä, joissa on vaihdettavat grillilevyt ja tarttumattomalla pinnoitteella varustetut kevytmetallilevyt pannukakkujen, munakkaiden ja lättyjen valmistamiseen. Pannukakkulevy asetetaan tarvittaessa kivisen grillilevyn tilalle raclette-grillin ylemmälle tasolle, jossa se kuumennetaan. Nestemäinen taikina valutetaan muotteihin ja paistetaan molemmin puolin. Siten tämä kiehtova pöytälaite valmistaa myös makeita jälkiruokia onnistuneen raclette-aterian päätteeksi.

Vinkkejä raclette-grillin ostoon: mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Raclette-pöytägrilli on usein tervetullut sisägrilli, joka voi valmistaa monipuolisia aterioita joko juuston kanssa tai ilman riippumatta vuodenajasta tai säästä, ja joka huolehtii kulinaarisista nautinnoista ja seurallisesta ruokailusta niin pienellä kuin suuremmallakin porukalla. Jos haluaa ostaa raclette-grillin, kannattaa kiinnittää huomiota valmistusmahdollisuuksiin, kokoon, muotoon ja toimintoihin sekä niihin tarvittavaan tehoon (W), joka on yksi tärkeimmistä teknisistä tiedoista. Onko tarkoituksena vain sulattaa ja grillata juustoa vai tehdä ateriasta monipuolisempi ja vaihtelurikkaampi grillaustason avulla? Myös henkilömäärä, jonka kanssa raclette-ateriasta on tarkoitus nauttia, on tietenkin ratkaisevassa roolissa.

Tarjoamme verkkokaupassamme erinomaisen valikoiman erilaisia, korkealaatuisia raclette-grillejä. Olipa kyseessä mini-raclette, kuten Klarstein Tenderloin, erittäin tehokas malli, kuten Klarstein Steaklette -raclette-grilli tai monipuolinen monitoimilaite, kuten Klarstein All-U-Can-Grill, jossa on pannukakkulevy, raclette-ateriasta tulee joka tapauksessa juhlallinen ja kulinaarinen nautinto.

Lue lisää:

Grillit, Saehkoegrillit, Gyros-grillit, Grillitarvikkeet

Ylös