14 päivän peruutusoikeus

Kuntopyörät


Kuntopyörä

Kuntopyörä kuuluu kestävyysharjoittelun klassikoihin ja on yksi suosituimmista kodin kuntoilulaitteista.

Satoi, myrskysi tai pyrytti – kotona oleva pyörä mahdollistaa kestävyysharjoittelun ja kunnon kaloreiden kulutuksen milloin vain. Ja mikä parasta: miellyttävä istuma-asento ei ole ainoastaan hellävarainen nivelille, vaan se myös vahvistaa niitä.

Lisäksi poltat ylimääräisiä kiloja, lievität stressiä ja ennaltaehkäiset sairauksia, kuten diabetesta. Kuulostaa jo vähän liian hyvälle ollakseen totta. Mutta ei. Tosiasia on, että kuntopyörä mahdollistaa verrattain turvallisen kestävyysharjoittelun ja sopii siten kaikentasoisille kuntoilijoille ja kaikenikäisille harjoittelijoille. Muuten: ergometrejä ja pyöräergometrejä pidetään usein kuntopyörän synonyymeinä.

Optisesti ne näyttävätkin erehdyttävästi toisiltaan. Me kerromme niiden erot.

Mikä on kuntopyörä?

Kuntopyörälle on ominaista, että sen magneettista jarrutusjärjestelmää voi hallita manuaalisesti tai elektronisesti. Vastuksen voi valita tasoittain. Ne pysyvät tasaisena huolimatta siitä, kuinka voimakkaasti polkee.

Jos haluat tehdä kohtalaista kestävyysharjoittelua, kuntopyörä on hyvä varuste.

Mikä on ergometri?

Kun kuntopyörää voi hallita joko elektronisesti tai manuaalisesti, ergometri on hallittavissa ainoastaan elektronisella magneettijarrulla. Olennaisin ero kuntopyörään on se, että vastusta ei säädetä tasoittain, vaan se voidaan asettaa ja mitata watin tarkkuudella. Riippuen siitä, kuinka nopeasti poljet, vastus mukautuu sen mukaisesti: Vastus kasvaa, kun poljet hitaasti. Kun poljet nopeasti, vastus pienenee.

Periaatteessa ergometrien maksimivastus on huomattavasti suurempi kuin kuntopyörien, minkä vuoksi ergometrit sopivat paremmin edistyneille harrastelijaurheilijoille.

Kuntopyörä vai ergometri – kumpi sopii minulle?

Pienten teknisten erojen, kuten vastussäätöjen vuoksi laitteet sopivat erilaisiin harjoittelutavoitteisiin ja eri kohderyhmille. Kuntopyörät sopivat:

  • kohtuulliseen harjoitteluun ja lämmittelyyn
  • aloittelijoille ja henkilöille, joilla ei ole juurikaan kokemusta kuntopyöräharjoittelusta
  • henkilöille, jotka etsivät helppoa ja edullista laitetta
  • henkilöille, jotka haluavat silloin tällöin harjoittaa kestävyyttään ja sydän- ja verisuonijärjestelmäänsä

Ergometrit ovat ihanteellisia:


  • laadukkaaseen ja intensiiviseen kestävyysharjoitteluun
  • henkilöille, jotka haluavat hallita ja mitata vastusta tarkasti
  • edistyneille ja ammattilasille
  • haastavaan ja tavoitteelliseen harjoitteluun

Kuntopyörän osto – mihin tulee kiinnittää huomiota?

1. Vauhtimassa

Vauhtimassa määrää harjoittelun mukavuuden. Mitä painavampi vauhtipyörä on, sitä miellyttävämpää ja sulavampaa polkeminen on. Voit katsoa taulukosta mikä vauhtimassa on sinulle sopiva:

Vauhtimassa Profiili Käyttö
> 15kg Ammattilainen Kilpaurheilu
9-14kg Kunnianhimoiset
harrastelijaurheilijat
Rasvanpoltto, kestävyysharjoittelu
1-9kg Aloittelijat Lämmittely, kestävyysharjoittelu,
cardio-harjoittelu.

2. Säädettävä ohjaustanko ja satula

Mitä enemmän säätömahdollisuuksia kuntopyörässä tai ergometrissä on, sitä yksilöllisemmin ja laadukkaammin voit sopeuttaa laitteen ja sen myötä myös harjoittelun juuri omiin tarpeisiisi.

Etenkin selkäongelmissa selkänojan säädettävyys on tärkeää, jotta asento on oikea. Jatkuvien selkäkipujen kohdalla kannattaa mahdollisesti harkita makuuasennossa olevaa ergometriä, sillä se on selkänojan ja miellyttävän asennon ansiosta erityisen selkäystävällinen.

3. Maksimikuormitus

Nyrkkisääntönä on: mitä painavampi kuntopyörä tai ergometri on ja mitä suurempi sen maksimikuormitus on, sitä vakaampi laite on kyseessä. Kevyet, alle 90 kg kuormituksen kestävät kuntopyörät voivat horjahdella, kun poljetaan kovaa. Alla olevasta taulukosta näet, mikä maksimikuormitus on suositeltava harjoittelutasosta riippuen.

Profiili Käyttäjän maksimipaino
Aloittelijat < 120kg
Harrastelijaurheilijat 120kg up to 150kg
Ammattilainen 150-180kg

Kevyen kuntopyörän suuri etu on se, että se voidaan yleensä taittaa kokoon. Kokoontaitettavat kuntopyörät ovat käytännöllisiä etenkin asunnoissa, joissa ei ole tilaa suurille laitteille.

4. Tekniset toiminnot

Monet modernit ja korkealaatuiset ergometrit on varustettu integroidulla konsolilla ja näytöllä, joka näyttää juoksumaton tavoin ajan, etäisyyden, pulssin, kulutetut kalorit ym. Myös integroidut harjoitteluohjelmat ovat nykyisin yleisiä. Jos haluaa yhdistää puhelimen tai tabletin kuntopyörään, tulee tarkastaa, onko siinä kännykkä- tai tablettipidike. Jos on, laitteessa on yleensä myös mahdollisuus liittää tabletti Bluetoothin avulla laitteeseen.

Ylös