14 päivän peruutusoikeus

Hyppyboksi: toiminnallista harjoittelua koko alavartalolle

Hyppyboksia käytetään laatikon päälle hyppäämiseen - mutta myös muuhun. Myös kaikki askelharjoitukset, joita perinteisesti tekisi stepperillä tai portaalla, voi suorittaa laatikolla. Tempo hidastuu, liikkeen laajuus kasvaa. Painot käsisää voivat lisätä treenin intensiteettiä entisestään. Hyppyboksit ovat yksinkertainen laite monipuoliseen toiminnalliseen harjoitteluun.

Hypyt laatikolla ja ilman: erot

Vauhdittomat hypyt ovat erittäin intensiivinen harjoitus: ne ovat vaativia kaikille jalan lihaksille. Jos vedät polven rintaan, harjoitat samalla keskivartalon lihaksistoa, ennen kaikkea lonkankoukistajaa ja juuri vatsan eri lihaksia. Jo muutamat toistot kiihdyttävät sykettä merkittävästi. Ero laatikolla ja ilman laatikkoa suoritettavissa hypyissä on laskeutuminen: kun hyppää lattialle, on joustettava tietoisesti ja kiinnitettävä hyvin huomiota asentoon. Muuten uhkana on polvinivelten ja välilevyjen vahingoittuminen. Laatikon päälle laskeutuminen on helpompaa: kun laskeutuu korkeammalle kuin mistä on ponnistanut, selkä pysyy automaattisesti suorana ja polvi koukussa. Kaiken lisäksi joustaminen vie paljon vähemmän energiaa. Laatikolta hypätään ilmavasti takaisin lattialle - se hellii niveliä. Laatikon lisäetuna on, että hypyt pysyvät tasaisina. Jos hyppää laatikon avulla, ei hyppää merkittävästi liian korkealle eikä ala pienentää liikettä viimeisten toistojen kohdalla.

Minkälaisia hyppybokseja on tarjolla?

Kun ostaa hyppyboksin verkosta, on huomioitava kaksi asiaa: materiaali ja koko.

  • Yksinkertaisimmat hyppyboksit ovat tukevia puulaatikoita, sisältä vahvistettuja, jotta ne kestävät hyppyjä. Lisäksi hyvä laatikko tarvitsee riittävästi alustaa, jotta se ei kippaa. Puulaatikot ovat edullisia, helppohoitoisia ja pitkäikäisiä.
  • Pehmustetut laatikot (Soft Jump Box) auttavat aloittelijoita voittamaan laatikkoon kohdistuvan pelon: vaikka hyppy sattuisi joskus epäonnistumaan, ei silti naarmuttaisi säärtä pehmustettuun laatikkoon. Siksi aivoille on helpompaa aloittaa pehmustetusta laatikosta.
  • Hyppyboksit metallireunuksilla tulevat hyvään käyttöön kuntostudiolla.

Hyppyboksin ostaminen - missä koossa?

Oikea laatikon koko riippuu kahdesta asiasta: vartalon koosta ja suunnitelluista harjoituksista. Suurinta osaa laatikoista voi käännellä, jotta sama laatikko tarjoaa eri korkeuksia.

  • Litteitä laatikoita (15 cm) käytetään toiminnallisessa harjoittelussa lyhyisiin, nopeisiin hyppyihin ja askelharjoituksiin, joissa jalkoja perä perään.
  • 30 cm on sopiva hyppykorkeus aloittelijoille. Tätä korkeutta käytetään myös askelharjoitusten edistyneessä versiossa.
  • 45 cm on yleinen korkeus aikuisille.
  • 60 cm:n laatikkoa käyttävät edistyneet ja erittäin suurikokoiset urheilijat.
  • Erikokoisten laatikoiden setillä voi muunnella vaikeustasoa ja suunnitella vaihtelevaa harjoittelua.

Hoito: näin boksi säilyy

Puinen laatikko vaatii vain vähän hoitoa: pyyhi, jos se on likaantunut, ja valmista tuli. Puulaatikon päälle voi hypätä kengillä tai ilman.

Pehmustetut hyppyboksit ovat yhtä lailla pyyhittäviä. Suojus koostuu PVC:stä. Vaahtopehmuste täytyy mahdollisesti vaihtaa vuosia kestäneen käytön jälkeen; tätä tarkoitusta varten suojuksen voi avata vetoketjulla.

Ylös